„ Zupa paprykowa” na X Festiwalu Kultury Południowosłowiańskiej
Dnia 29 maja 2010 uczniowie z naszej szkoły brali udział w
corocznych zmaganiach konkursowych obejmujących gotowanie potraw kuchni bałkańskiej. Konkurs ten jest
organizowany w ramach Dni Bolesławca wiążących się z kultywowaniem tradycji
bałkańskiej. W tym roku szkolne drużyny „kolorowych papryczek” : żółtych, czerwonych
i zielonych sporządzały zupę paprykową – typowe danie kuchni bałkańskiej. Każda
z grup gotowała zupę paprykową wg sobie tylko znanej receptury i przy gorącym
dopingu fanów oraz prowadzącego Pana Sławomira Ratajskiego. Gdy wszystkie
drużyny ugotowały już swoją zupę paprykową, zostały one ocenione przez zacne
jury. Po ogłoszeniu werdyktu każdy z przybyłych na obchody miasta Bolesławiec
pod kino „Forum” mógł skosztować poszczególnych zup i ocenić sam, która mu
najbardziej smakuje!
Oto skład poszczególnych drużyn:
1.
„Zielone papryczki”: Lidia Ziółkowska oraz Iwona Wilk - z klasy III TŻ,
2.
„Czerwone papryczki”: Patrycja Kobielska, Natalia
Stępień oraz Mateusz Kluwak z
klasy I TŻ,
3.
„ Żółte papryczki”: Sylwia Najdek, Wojciech Tobiasz oraz Mateusz Guzowski z klasy II ZSZ a także pomocnik z klasy I ZSZ – Katarzyna Tobiasz.
Zwycięską drużyną w tym roku okazały się „Zielone
papryczki”!