„Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska"-WARSZTATY KULINARNE
W dniach 30.11 -1 12.2011 W Pałacu w Łomnicy odbyły się warsztaty kulinarne, na których drużyny ze szkół gastronomicznych Dolnego śląska pod kierunkiem znanych kucharzy: Dariusza Barańskiego- szefa kuchni restauracji Monopol we Wrocławiu oraz Geno Miętkiewicza, przygotowywali różnorodne potrawy. Warsztaty były częścią projektu „Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska". Nasza szkołę reprezentowali uczniowie klasy IIITŻ Magdalena Ambroży oraz Mateusz Kluwak pod opieką pani Jolanty Lewickiej.
Celem projektu było wspomaganie krajowych szkół gastronomicznych w przekazaniu uczniom umiejętności, jak najlepszego, najpełniejszego wykorzystania krajowych produktów najwyższej, jakości, w przyrządzaniu ogólnie znanych potraw kuchni polskiej oraz kreowaniu nowych, podniesienie poziomu świadomości uczestników na temat roli produktów tradycyjnych, regionalnych i ekologicznych w gastronomii i w życiu społecznym. Cel projektu to także nobilitacja kształcenia zawodowego, poprzez pokazanie aspektów kulturowych w dawnych obyczajach i praktykach gastronomicznych oraz nowych perspektyw, jakie mają przed sobą aktualni uczniowie w przyszłej pracy zawodowej w sektorze gastronomii.
Realizowana w projekcie promocja produktów ekologicznych, regionalnych i tradycyjnych jest promocją zdrowego i smacznego sposobu odżywiania. Pokazuje jak istotną rolę odgrywają „mali” producenci, którzy nie tylko wytwarzają produkty, ale są także niezbędni dla zachowania, coraz bardziej unikalnego w Europie, polskiego charakteru obszarów wiejskich.