FESTYN ZDROWIA
W ramach projektu edukacyjnego „Czas na zdrowie” zawiązała się w naszej szkole grupa uczniów i nauczycieli pod nazwą EKO-logiczni, która przygotowała w dniu 21 kwietnia „FESTYN ZDROWIA” promujący rolnictwo i żywność ekologiczną oraz zdrowy styl życia.
Uczennice klasy III technikum organizacji reklamy przygotowały szatę graficzną oraz slajdy na temat zdrowego odżywiania, a Klaudia Faltyn i Emilia Miklus zaprezentowały przygotowany materiał podczas spotkania zorganizowanego przez panią Małgorzatę Plis-Lozer i panią Agnieszkę Kamińską-Zdunek. Słuchacze obejrzeli również pokaz filmu edukacyjnego pt. „Chemiczna iluzja”, omawiający wszelkie specyfiki dodawane do żywności tj. polepszacze smaku, zagęstniki, aromaty itp. oraz sposoby unikania tego typu żywności. Na koniec uczestnicy mieli okazję spróbować zdrowych przekąsek przygotowanych przez uczniów technikum gastronomicznego: kanapeczki z ekologicznego chleba z humusem lub tofu, serowe kuleczki z papryką lub koperkiem, pita oraz chipsy z jabłka, marchewki i pietruszki. Potrawy były przepyszne!
W kolejnych dniach uczniowie z naszej szkoły będą mieli spotkanie z przedstawicielem stowarzyszenia promującego produkty ekologiczne oraz z dietetykiem.
Współpracujemy również z przedszkolami i szkołami podstawowymi, które zapraszamy na cykl warsztatów o zdrowym żywieniu, uczestniczyliśmy w ocenie stołów wielkanocnych prezentowanych w Bożejowicach, a nawet mieliśmy okazję spróbować wody brzozowej o ogromnych właściwościach zdrowotnych i sami pobrać ją z drzewa.
Uczennice klasy III technikum organizacji reklamy przygotowały szatę graficzną oraz slajdy na temat zdrowego odżywiania, a Klaudia Faltyn i Emilia Miklus zaprezentowały przygotowany materiał podczas spotkania zorganizowanego przez panią Małgorzatę Plis-Lozer i panią Agnieszkę Kamińską-Zdunek. Słuchacze obejrzeli również pokaz filmu edukacyjnego pt. „Chemiczna iluzja”, omawiający wszelkie specyfiki dodawane do żywności tj. polepszacze smaku, zagęstniki, aromaty itp. oraz sposoby unikania tego typu żywności. Na koniec uczestnicy mieli okazję spróbować zdrowych przekąsek przygotowanych przez uczniów technikum gastronomicznego: kanapeczki z ekologicznego chleba z humusem lub tofu, serowe kuleczki z papryką lub koperkiem, pita oraz chipsy z jabłka, marchewki i pietruszki. Potrawy były przepyszne!
W kolejnych dniach uczniowie z naszej szkoły będą mieli spotkanie z przedstawicielem stowarzyszenia promującego produkty ekologiczne oraz z dietetykiem.
Współpracujemy również z przedszkolami i szkołami podstawowymi, które zapraszamy na cykl warsztatów o zdrowym żywieniu, uczestniczyliśmy w ocenie stołów wielkanocnych prezentowanych w Bożejowicach, a nawet mieliśmy okazję spróbować wody brzozowej o ogromnych właściwościach zdrowotnych i sami pobrać ją z drzewa.
Fot. Samuel Borek i Krystian Kawa