KARPACKIE WARIACJE NA TEMAT ZUP – ODBYŁY SIĘ Z NASZYM UDZIAŁEM!
W dniach 22-24 kwietnia 2013r. uczniowie naszej szkoły z klasy II TŻ: Patrycja Banyś i Mariusz Jankowski mieli ogromną przyjemność udziału w V edycji Młodzieżowych Mistrzostw Kucharzy i Barmanów w malowniczym Karpaczu. Organizatorem konkursu było Miasto Karpacz, Zespół Szkół Licealnych i Mistrzostwa Sportowego w Karpaczu oraz Zrzeszenie Handlu i Usług w Jeleniej Górze. Zmagania młodych kucharzy odbywały się pod okiem szefów kuchni z Sudeckiego Klubu Szefów Kuchni i podzielone były na kilka etapów. W dniu 22 i 23 kwietnia 2013 r. trwały warsztaty kulinarne, natomiast w dniu 24 kwietnia 2013 r. odbył się Finał Konkursu, którego tematem były zupy.
Celem tego corocznego konkursu jest:
1.Kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej
2.Promowanie produktów żywnościowych specyficznych dla naszego regionu.
3.Doskonalenie umiejętności kulinarnych uczniów szkół gastronomicznych.
4.Podniesienie poziomu kształcenia zawodowego oraz nawiązanie współpracy między szkołami.
Nie da się ukryć, że ten konkurs zarówno Patrycji, jak i Mariuszowi sprawił wiele radości, ale również pozwolił na pogłębienie wiedzy o tradycyjnych zupach serwowanych w nowoczesnej aranżacji, podniesienie umiejętności kulinarnych, a także na nawiązanie nowych przyjaźni pomiędzy uczniami szkół gastronomicznych z całej Polski. Drużyna naszej szkoły jako danie konkursowe miała wykonać zupę serową na bazie sera podpuszczkowego i pleśniowego z nutą pieczarek, podawaną z grzankami w dowolnej aranżacji. Pomimo, iż nie zajęliśmy miejsca na podium czujemy się zwycięzcami – bo przecież nauka jest najważniejsza, a dopiero z czasem przychodzi sukces....jak ktoś kiedyś powiedział: „Wiedza i doświadczenie, umiejętności i predyspozycje oraz pasja do wykonywanego zawodu to klucz do sukcesu zawodowego”.
I tego się trzymajmy!!!