NASI UCZNIOWIE BIORĄ UDZIAŁ W KOLEJNYM PROJEKCIE „Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska”
Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych zakwalifikował się do udziału w projekcie „Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska”, który trwa od 24.04.2012r do 15.06.2013r. Koordynatorem Projektu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Jest to II edycja „Ogólnopolskiego Konkursu dla Średnich Szkół Gastronomicznych” na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące
o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.
Głównym celem projektu jest zwiększenie świadomości oraz uwrażliwienie młodych kucharzy na otaczające ich dobro w postaci produktów tradycyjnych i regionalnych. Projekt ma na celu rozpowszechnienie wiedzy dotyczącej produktów tradycyjnych i regionalnych oraz umiejętne wykorzystanie produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych
w nowoczesnej kuchni jak również popularyzację oraz rozpowszechnienie wiedzy na temat produktów regionalnych i tradycyjnych zarejestrowanych w systemie unijnym ChNP, ChOG, GTS.
Uczniowie technikum żywienia i gospodarstwa domowego na podstawie zdobytej wiedzy
w szkole sporządzą danie główne z przystawką lub deserem z wykorzystaniem co najmniej jednego produktu polskiego zarejestrowanego w UE.
Najlepsze potrawy zostaną zakwalifikowane do finału który odbędzie się w Warszawie
w dniu 05.10.2013.