"Olimpiada Wiedzy O Żywności i Żywieniu"
Dnia 05 listopada 2009 odbył się szkolny etap Olimpiady Wiedzy o Żywności i Żywieniu. Wzięli w nim udział uczniowie klas I-IV technikum w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego oraz technik hotelarstwa. Olimpiada miała charakter pisemny.
Test obejmował zagadnienia z przedmiotów: technologia gastronomiczna z towaroznawstwem, podstawy żywienia człowieka. Zawierał dwa zadania oraz cztery rodzaje pytań testowych:
- prawda – fałsz (10 pytań),
- wielokrotnego wyboru (10 pytań),
- otwarte (10 pytań),
- przyporządkowania (10 pytań).
Maksymalnie uczeń mógł uzyskać 70 punktów. Do etapu okręgowego zakwalifikowały się dwie uczennice z klasy III TŻ - Iwona Wilk i Lidia Ziółkowska.
W etapie Okręgowym Olimpiady Wiedzy o Żywności i Żywieniu ,który odbył się 15 stycznia 2010 w Jeleniej Górze wzięła udział Iwona Wilk z klasy III TŻ, zajmując 35 miejsce. Tematyka tegorocznej olimpiady obejmowała następujące zagadnienia:
Żywienie w profilaktyce i leczeniu chorób :
1. Wpływ odżywiania na występowanie chorób.
2. Profilaktyka chorób dietozależnych.
3. Bioaktywne składniki żywności.
4. Żywność funkcjonalna i niskokaloryczna.
5. Klasyfikacja i charakterystyka diet leczniczych.
6. Technologia potraw dietetycznych.