PROGRAMY KULINARNE W TELEWIZJI AZART-SAT
W ciągu minionego roku szkolnego 2013/14 uczniowie klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz klasy III Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego a także klasy I zawodowej kucharz brali udział nagrywaniu aż 11 programów kulinarnych. Każdy z nich wymagał od uczniów oraz przygotowujących ich nauczycieli kilkuetapowego szczegółowego opracowania .
Rozpoczynaliśmy od wyboru atrakcyjnej potrawy, uwzględniając przy tym sezonowość surowców oraz charakter potrawy (np. z okazji Świąt). Dobierając poszczególne surowce do przygotowania naszych potraw zależało nam na tym, aby sporządzone przez nas dania były atrakcyjne smakowo oraz wizualnie.
Następnie odbywał się zakup surowców niezbędnych do wykonania przynajmniej jednej próby sporządzenia potrawy.Potem należało uzgodnić termin nagrania i ponownie zakupić surowce na konkretny dzień filmowania.
Przygotowanie stanowiska pracy ,zaopatrzonego w niezbędny sprzęt oraz urządzenia to tylko preludium zadania. Ostatnim krokiem a zarazem najważniejszym to sporządzanie potraw w obecności profesjonalnej kamery operatora telewizji lokalnej oraz prowadzącej program.
Naszym celem było pokazanie konsumentom jednej z wielu możliwości wykorzystania w kuchni dobrze znanych nam produktów do przygotowania potraw,odpowiednio skomponowanych pod względem kolorystycznym i smakowym, a jednocześnie bogatych w składniki odżywcze i bezpiecznych pod kątem jakości zdrowotnej oraz produkowanych przez naszych lokalnych producentów.
Przedstawiamy nazwy potraw i linki do programów kulinarnych,serdecznie zapraszamy do obejrzenia w wakacyjne , deszczowe dni:)
1.Działkowe grillowanie.
http://azartsat.pl/programy/programy-cykliczne/programy-kulinarne/dzialkowe-grillowanie
2.Potrawa ze szparagami.
http://azartsat.pl/programy/programy-cykliczne/programy-kulinarne/szparagowe-wariacje
3.Pulpety z winnym akcentem.
http://azartsat.pl/programy/programy-cykliczne/programy-kulinarne/pulpeciki-z-winnym-akcentem
4.Rolada szpinakowa.
http://azartsat.pl/programy/programy-cykliczne/programy-kulinarne/szpinakowa-inspiracja
5.Dekoracje wielkanocne.
http://azartsat.pl/programy/programy-cykliczne/programy-kulinarne/wielkanocny-stragan-z-pomyslami
6.Francuska tarta.
http://azartsat.pl/programy/programy-cykliczne/programy-kulinarne/tropiciel-smakow-05-kwietnia-2014
7.Potrawy z bakłażana.
http://azartsat.pl/programy/programy-cykliczne/programy-kulinarne/pysznosci-z-baklazana
8.Rolada serowa.
http://azartsat.pl/programy/programy-cykliczne/programy-kulinarne/pieczony-zawijaniec-z-serowa-nuta
9.Świąteczne rybki.
http://azartsat.pl/programy/programy-cykliczne/programy-kulinarne/swiateczne-rybki-inaczej
10.Ryż ze szpinakiem i pikantną salsą.
http://azartsat.pl/programy/programy-cykliczne/programy-kulinarne/ryz-ze-szpinakiem-i-pikantna-salsa
11.Zupa dyniowa.
http://azartsat.pl/programy/programy-cykliczne/programy-kulinarne/jesienna-zupa-dyniowa