Projekt zawodoznawczy: UCZNIOWSKA FIRMA CATERINGOWA
Projekt zawodoznawczy: UCZNIOWSKA FIRMA CATERINGOWA.
Cele ogólne projektu zawodoznawczego
a) doskonalenie umiejętności kulinarnych; b) rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów;
c) zwiększenie mobilności zawodowej;
d) podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego;
e) poznanie realnego działania firmy cateringowej;
f) obsługa komputera z wykorzystaniem właściwego oprogramowania oraz rzutnika multimedialnego;
g) wzrost umiejętności komunikacyjnych i interpersonalnych;
Uczniowska Firma Cateringowa składa się z 10 uczniów- z klasy IIZSZ i I TŻiGD .
( opiekunami są: J.Lewicka i Biernat)
Etapy działania firmy:
a) Zaplanowanie menu przyjęcia okolicznościowego oraz niezbędnej zastawy stołowej.
b) Sporządzanie zapotrzebowania na surowce i materiały niezbędne do zorganizowania przyjęcia.
c) Zakup surowców i materiałów niezbędnych do zorganizowania przyjęcia.
d) Sporządzanie zaplanowanych potraw.
e) Przygotowanie sali bankietowej.
f) Obsługa przyjęcia okolicznościowego.
g) Czynności porządkowe.
h) Opracowanie wniosków z realizacji projektu.
i) Podsumowanie projektu-stworzenie prezentacji multimedialnej
Głównym zadaniem firmy było zorganizowanie dnia 16.03.2012R. przyjęcia okolicznościowego z okazji „Dni kultury kresowej”. Dnia 25.04.2012r. Uczniowska Firma wykonała dodatkowe zadanie - zaprezentowała swoje umiejętności na forum szkoły. W ramach projektu, był możliwy zakup zastawy i sprzętu gastronomicznego.