PRZYPOMINAMY O SZKOLNYM KONKURSIE NA ŚWIĄTECZNE POTRAWY
SZKOLNY KONKURS NA
POTRAWY ŚWIĄTECZNE
Regulamin szkolnego konkursu kulinarnego
I. Konkurs organizowany jest w ramach PROJEKTÓW „Gesunde Schule – Zdrowa Szkoła” oraz „Poznajemy Kresy Wschodnie”,
II. Cele konkursu
1. Opracowanie receptury dania wigilijnego lub świątecznego w oparciu o tradycyjne, regionalne przepisy
- Kultywowanie świątecznych tradycji rodzinnych
- Promowanie kuchni regionu dolnośląskiego oraz kuchni innych narodów
- Kształcenie umiejętności kulinarnych z uwzględnieniem twórczych inspiracji własnych uczniów
- Tworzenie sytuacji do prezentacji przez uczniów umiejętności zawodowych
III. Organizator konkursu: Dział Gastronomiczny we współpracy z nauczycielami uczetniczącymi w projekcie „Gesunde Schule – Zdrowa Szkoła” oraz „Poznajemy Kresy Wschodnie”,
III. Uczestnicy i warunki uczestnictwa w konkursie
- Konkurs adresowany jest do uczniów wszystkich klas Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Bolesławcu
- Aby wziąć udział w konkursie klasy powinny:
- przygotować samodzielnie przepis kulinarny na planowaną potrawę świąteczną
- przekazać recepturę nauczycielom technologii gastronomicznej lub zajęć praktycznych w terminie do 25.11.2012 lub przesłać w formie elektronicznej wg podanego niżej wzoru na któryś z poniższych adresów:
kiwaczek33@wp.pl
- przygotować potrawę wg przekazanej receptury na dzień 30.11.2012.
oraz wyeksponować ją na przygotowanym stanowisku w odpowiedniej świątecznej aranżacji
IV. Termin przeprowadzenia konkursu: 30 listopada 2012r.
- W dniu konkursu uczestnicy zgłaszają się punktualnie o godz. 9 00 w sali bankietowej z przygotowanymi potrawami(trzy porcje potrawy -do oceny jurorów oraz degustacji uczniów)
- Przygotowują aranżację świątecznego stołu do godz.10 00 (według własnego pomysłu, z własnych materiałów, zastawy, dekoracji)
- Organizator zapewnia drużynom stanowisko z białym obrusem.
VI. Potrawy konkursowe oceniać będzie nauczycielskie jury
Serdecznie zapraszamy do kreatywnego działania!!!!