SUKCES KULINARNY SEBASTIANA I GRZEGORZA
W dniach od 7.06.2011r. do 10.06.2011r. uczniowie klasy III TŻ naszej szkoły: Sebastian Rożbicki i Grzegorz Jakrzewski wraz z opiekunem panią Anną Nowak uczestniczyli w konkursie kulinarnym pn.: „Euroregionalne młodzieżowe mistrzostwa kucharzy – Jelenia Góra 2011” w ramach Funduszu Mikroprojektów Nisa-Nysa POWT Rcz-RP 2007-2013. Temat tegorocznego konkursu brzmiał: „Potrawy z ryb słodkowodnych i morskich”.
Celem konkursu było:
1. Kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o potrawach z ryb.
2. Promowanie produktów żywnościowych z ryb morskich i słodkowodnych w Karkonoszach.
3. Doskonalenie umiejętności kulinarnych uczniów szkół gastronomicznych polskich i czeskich.
4. Podniesienie poziomu kształcenia zawodowego oraz nawiązanie współpracy między szkołami.
Konkurs miał charakter dwuetapowy. Uczestnicy konkursu, jako dwuosobowe drużyny, przez pierwsze dni brali udział w warsztatach prowadzonych przez szefa kuchni „Pałacu Staniszów” pana Piotra Motałę w Zespole Szkół Przyrodniczo-Żywieniowych w Jeleniej Górze. Na warsztatach, w fantastycznej atmosferze, młodzież polska i czeska pogłębiała wiedzę o potrawach z ryb oraz sposobach ich dekoracji, doskonaląc swoje umiejętności i przyrządzając pod okiem fachowca kulinarne dzieła sztuki z ryb i owoców morza.
W ostatni dzień – konkursowy, każda ekipa otrzymała jednakowy „koszyk produktów”,z którego wykonała danie konkursowe zgodne z tematem konkursu. Dania oceniane były przez dwie komisje konkursowe. Nasi uczniowie zajęli IV miejsce w klasyfikacji generalnej, a wykonali: Pstrąga saute pieczonego z sosem grzybowym podawanego z młodymi ziemniakami i warzywami z patelni.