VI edycja Dolnośląskiego Konkursu Potraw Regionalnych „Powiedz mi co jesz, a powiem Ci kim jesteś”
Dnia 17 listopada 2015 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu odbyła się VI edycja Dolnośląskiego Konkursu Potraw Regionalnych
Celem konkursu było promowanie młodych adeptów sztuki kulinarnej, pogłębienie ich wiedzy na temat produktów regionalnych i promocja produktów regionalnych Dolnego Śląska. Zadaniem uczestników było wykonanie przystawki i dania głównego z pstrąga kłodzkiego i perliczki.
Do konkursu przystąpiło sześć dwuosobowych zespołów, reprezentujących dolnośląskie szkoły o profilu gastronomicznym.
Naszą szkołę reprezentowali: Jakub Piotr Czyżewski i Krzysztof Ozga –uczniowie klas IIITŻi UG, którzy przygotowali
Do konkursu przystąpiło sześć dwuosobowych zespołów, reprezentujących dolnośląskie szkoły o profilu gastronomicznym.
Naszą szkołę reprezentowali: Jakub Piotr Czyżewski i Krzysztof Ozga –uczniowie klas IIITŻi UG, którzy przygotowali
- Galantynę z pstrąga z sosem szafranowo-limonkowym oraz
- Danie główne: Perliczka marynowana w miodzie i lubczyku z sufletem z kaszy jaglanej
Kulinarne zmagania uczestników oceniało Jury w składzie:
Grzegorz Pomietło,
Robert Poliński,
Krystian Skwierz
Grzegorz Pomietło,
Robert Poliński,
Krystian Skwierz
Relacja:
http://smakiwroclawia.pl/2015/11/19/dolnoslaski-konkurs-potraw-regionaln...
zachwycaja-umiejetnosciami/
Więcej zdjęć wkrótce!