XV Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności
Dnia 14.01.2011 w Jeleniej Górze odbył się XV Okręgowy etap Olimpiady Wiedzy o Żywności i Żywieniu ,w którym wzięły udział dwie uczennice naszej szkoły z klasy II TŻ(finalistki etapu szkolnego)-Dominika Rajczakowska i Małgorzata Misiorek. Olimpiadę pisało 50 uczniów, przede wszystkim z liceów ogólnokształcących. Tematyka wiodąca tej edycji to "Energia w żywności i żywieniu" a w szczególności następujące zagadnienia:
1. Energia, jej formy i obieg w przyrodzie.
2. Pokarm jako źródło energii.
3. Żywność niskoenergetyczna.
4. Żywność i napoje dla sportowców.
5. Technologie kulinarne a wartość energetyczna potraw.
6. Zapotrzebowanie energetyczne organizmu człowieka i jego związek z aktywnością fizyczną.
7. Metody pomiaru wydatków energetycznych.
8. Bilans energii w organizmie i jego zakłócenia.
9. Otyłość jako problem społeczny i zdrowotny.
10.Diety odchudzające i skuteczność ich stosowania.
Eliminacje okręgowe polegają na rozwiązaniu testu, na który składa się:
1. 30% zadań z zakresu tematyki wiodącej
2. 70% zadań z wiedzy o żywności i żywieniu
Zadania z wiedzy o żywności i żywieniu obejmują podstawowe wiadomości z zakresu nauki o żywieniu i żywności oraz zaawansowaną wiedzę z zakresu biologiczno-chemicznych aspektów żywienia i technologii gastronomicznej z towaroznawstwem
Pomimo, że nasze uczennice nie zajęły czołowych miejsc , chcą walczyć również w przyszłym roku. Tegoroczna próba była tylko początkiem ich przygody z nauką o żywności.