XV Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności
Dnia 14.01.2011 w Jeleniej Górze  odbył się XV Okręgowy etap Olimpiady Wiedzy o Żywności i Żywieniu ,w którym wzięły udział dwie uczennice naszej szkoły z klasy II TŻ(finalistki etapu szkolnego)-Dominika Rajczakowska i Małgorzata Misiorek. 
Olimpiadę pisało 50 uczniów, przede wszystkim z liceów ogólnokształcących. Tematyka wiodąca  tej edycji to "Energia w żywności i żywieniu" a w szczególności następujące zagadnienia:
Olimpiadę pisało 50 uczniów, przede wszystkim z liceów ogólnokształcących. Tematyka wiodąca  tej edycji to "Energia w żywności i żywieniu" a w szczególności następujące zagadnienia:1.     Energia, jej formy i obieg w przyrodzie.
2.     Pokarm jako źródło energii.
3.     Żywność niskoenergetyczna.
4.     Żywność i napoje dla sportowców.
5.     Technologie kulinarne a wartość energetyczna potraw.
6.     Zapotrzebowanie energetyczne organizmu człowieka i jego związek z aktywnością fizyczną.
7.     Metody pomiaru wydatków energetycznych.
8.     Bilans energii w organizmie i jego zakłócenia.
9.     Otyłość jako problem społeczny i zdrowotny.
10.Diety odchudzające i skuteczność ich stosowania.
Eliminacje okręgowe polegają na rozwiązaniu testu, na który składa się:
1.     30% zadań z zakresu tematyki wiodącej
2.     70% zadań z wiedzy o żywności i żywieniu
Zadania z wiedzy o żywności i żywieniu obejmują podstawowe wiadomości z zakresu nauki o żywieniu i żywności oraz zaawansowaną wiedzę z zakresu biologiczno-chemicznych aspektów żywienia i technologii gastronomicznej z towaroznawstwem 

Pomimo, że nasze uczennice nie zajęły czołowych miejsc , chcą walczyć również w przyszłym roku. Tegoroczna próba była tylko początkiem ich przygody z nauką o żywności.







