XVI Okręgowa Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności
W dniu 13.01.2012 w Jeleniej Górze odbyła się XVI Okręgowa Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności, w której wzięły udział 2 uczennice z klasy III TŻ: Dominika Rajczakowska i Małgorzata Misiorek –finalistki etapu szkolnego, pod opieką pani Małgorzaty Tubaj. Tematyką wiodącą olimpiady były"Normy i zalecenia żywieniowe a marketing żywności", a w szczególności następujące zagadnienia:
1.Rola nauki o żywieniu w kształtowaniu zdrowego modelu spożycia żywności.
2.Podstawy tworzenia norm żywieniowych i ich rodzaje.
3.Zastosowanie norm w ocenie sposobu żywienia i planowaniu wyżywienia.
4.Normy wyżywienia i wzorce żywieniowe.
5.Zalecenia żywieniowe jako instrument powszechnej racjonalizacji żywienia.
6.Znakowanie i informacja żywieniowa na opakowaniach żywności.
7.Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne oraz ich praktyczne stosowanie.
8.Profile żywieniowe jako instrument promocji żywności prozdrowotnej.
9.Marketing żywności i ochrona konsumenta przed dezinformacją.
W Olimpiadzie wzięło udział 46 uczniów z 25 szkół, głównie liceów. Nasze uczennice były po raz drugi w Jeleniej Górze. Pomimo, że nie zajęły czołowych miejsc, wypadły nieźle-lepiej niż w zeszłym roku. Do trzech razy sztuka?