XVIII Okręgowa Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności
W dniu 10.01.2014 w Jeleniej Górze odbyła się XVIII Okręgowa Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności, w której wzięły udział 2 uczennice z klasy III TŻ i GD: Arletta Drozd i Patrycja Lisiecka –finalistki etapu szkolnego, pod opieką pani Małgorzaty Tubaj.
Tematyką wiodącą olimpiady było "Żywienie u progu i schyłku życia
1. Specyfika procesu rozwoju i starzenia się organizmu:
a) Rola genów w ontogenezie i ich związek z odżywianiem;
b) Znaczenie aktywności fizycznej dla zdrowia;
c) Żywienie a funkcje poznawcze.
2. Żywienie u progu życia:
a) Fizjologia rozwoju człowieka od poczęcia do dojrzałości w aspekcie potrzeb żywieniowych;
b) Zasady żywienia niemowląt i małych dzieci;
c) Zasady żywienia dzieci i młodzieży w wieku szkolnym;
d) Najczęstsze błędy w żywieniu dzieci i młodzieży i ich konsekwencje zdrowotne.
3. Żywienie u schyłku życia:
a) Fizjologia procesu starzenia się w aspekcie potrzeb żywieniowych;
b) Zasady żywienia osób starszych;
c) Najczęstsze błędy w żywieniu osób starszych i ich konsekwencje zdrowotne.
W Olimpiadzie wzięło udział 48 uczniów z 24 szkół, głównie liceów. Nasze uczennice były po raz pierwszy w Jeleniej Górze. Pomimo, że nie zajęły czołowych miejsc, ale najcenniejsze jest to, że pogłębiły swoją wiedzę oraz nabyły doświadczeń.